Kategorije
Čavrljanje

Kako smanjiti stres u školi?

Kategorije
Uključi se!

Uključi se u Erasmus + projekt “RasPrava”

Lijepe vijesti objavljujemo. Udruga ZUM partner je na još jednom važnom projektu za našu lokalnu zajednicu. Radi se o Erasmus + projektu “RasPrava”, nositelj projekta je Hrvatsko debatno društvo a partneri na projektu su Info Zona iz Splita, Udruga mladih Ilok “Volja”, Udruga IKS iz Petrinje, Mreža mladih Hrvatske te Udruga ZUM. Projekt se provodi od 1. kolovoza 2022 i trajat će do 31. prosinca 2023. godine. Projekt aktivnog sudjelovanja mladih financijsko je podržala Europska unija kroz Erasmus + program u iznosu od 38.361,00 eura.

Mladi su ti stručnjaci za svoj život, najbolje razumiju vlastite potrebe, s kakvim se nedaćama suočavaju i kako trenutnu situaciju promijeniti na bolje. Međutim, te ideje ne dođu do donositelja odluka jer često ne postoji prostor ali niti mehanizmi aktivnog uključivanja mladih u donošenje odluka. Čak ako i postoji volja za uključivanje mladih u političke procese, nedostaje znanje kako to učiniti i djelovati. Nužno je uspostaviti „mostove“ između mladih i donosioca odluka.

Da bi se odgovorilo na prepoznate potrebe i da bi se mladi aktivno uključili, potrebno ih je informirati o pravima, osigurati zajednički prostor za istraživanje, raspravu i dijalog o njima važnim temama ( u ovom slučaju socijalnim pravima).

Kroz projekt želi se motivirati mlade da progovaraju o temama od njihova interesa i da o tome osvještavaju svoje vršnjake. Sudjelovanjem u projektu mladi će iskusiti proces dijaloga s donositeljima odluka, izradu preporuka i suradnju s donositeljima odluka, organizaciju događaja od interesa za javnost i općenito građanski angažman.

Kroz dijalog s donosiocima odluka zajednički čemo doći do inkuzivnijih politika za mlade na lokalnoj razini i pozitivno utjecati na pristup pravima za sve mlade.

Cilj ovog projekta je osnažiti mlade za aktivno uključivanje u dijalog o socijalnim pravima na lokalnoj razini, a posebni ciljevi su osnaživanje mladih lidera_ica za rad s mladima, otvaranje prostora za povezivanje mladih i donosioca odluka te izrada preporuka za inkluzivnije lokalne politike za mlade.

AKTIVNOSTI PROJEKTA:

  • Aktivnost mobilnosti za 15 mladih lidera_ica s mladima u trajanju od 4 dana na temu rada s mladima, ljudskih i socijalnih prava te dijaloga mladih s donositeljima odluka.
  • Provedba online konzultacije o socijalnim pravima mladih (obuhvaćeno 300 mladih).
  • Aktivnost pripremnih susreta s mladima u svrhu informiranja o socijalnim pravima i pripremi za dijalog s donositeljima odluka.
  • Održavanje 5 dijaloga mladih s donositeljima odluka u 5 lokalnih zajednica.
  • Stvaranje preporuka za poboljšanje lokalnih politika za mlade sa provedenog dijaloga mladih s donositeljima odluka i slanje preporuka lokalnim donositeljima odluka u svrhu kreiranja participativnijih i inkluzivnijih lokalnih politika za mlade.
  • Provedba jedne online kampanje o podizanju svijesti o pristupu socijalnim pravima mladih.
  • Održavanje nacionalne konferencije u Zagrebu o procesu provedbe dijaloga mladih s donositeljima odluka u 5 zajednica te predstavljanje rezultata projekta s ciljem diseminacije rezultata i multipliciranja metodologije projekta u više zajednica.
  • Održavanje online sastanaka s partnerskim organizacijama i grupama mladih.

Što mladi imaju od toga ako se uključe u projekt?

Dugoročna korist od sudjelovanja u projektu za mlade vidi se kroz informiranje mladih o socijalnim pravima, mogućnostima uključivanja u proces donošenja odluka, kao i osnažene mlade lidere_ice koji će steći kompetencije za osnaživanje mladih u pristupu socijalnim pravima i aktivnom sudjelovanju u svojim zajednicama. Osim toga, radit će na svojim vještinama vođenja uljudnog dijaloga s donositeljima odluka, vještine kreiranja javnih politika, vještine komuniciranja s okolinom itd. I naravno, neizostavno, potvrdu o sudjelovanju i Youthpass 🙂

Projekt sufinancira Europska unija kroz Erasmus + program te Odjel za mlade Vijeća Europe.

Kategorije
Tko pita - skita!

Važnost poduzetničkih kompetencija!

Projekt “Moj Start – osnaživanje mladih za poduzetništvo i ulazak na tržište rada” provodi se u partnerstvu sa srednjom Talijanskom školom “Dante Alighieri” Pula i Tehničkom školom Pula.

Projekt je usmjeren jačanju nekih od ključnih kompetencija učenika, s obzirom na to da se u obrazovnom sustavu, kao i sustavu zapošljavanja, veći naglasak stavlja upravo na razvoj kompetencija. Učenici, kroz primjenu neformalnih metoda rada, razvijaju kompetencije koje će im pomoći pri (samo)zapošljavanju, primjeni znanja u razvijanju poduzetničkih ideja i odgovorno upravljanje novcem.

U sklopu projekta proveli smo ciklus informativnih predavanja koji je imao za cilj upoznati veći broj učenika s osnovnim pojmovima financijske pismenosti, oblicima (samo)zapošljavanja te o kompetencijama važnim za tržište rada.

Nakon početne aktivnosti, u dogovoru s partnerima i profesorima, odredila se ciljana skupina učenika za provedbu ciklusa radionica. Učenici su dobili znanje o tržištu rada i (samo)zapošljavanju, koje vještine su potrebne, dobili uvid u trenutno stanje tržišta rada i poslovnom modelu. Kroz neformalne metode rada, koje traže aktivno slušanje i visoku razinu participacije, učenici su radili na svojim vještinama timskog rada, komunikacijskim vještinama, organizacijskim, kako pisati životopis/zamolbu/ motivacijsko pismo, bolji uvid u poduzetništvo i samozapošljavanje, potrebne vještine za tržište rada i kako unaprijediti svoje postojeće i raditi na stjecanje novih vještina i kompetencija (analitičke kompetencije, sposobnost procjenjivanja i preuzimanja rizika, upravljanje vremenom, vođenje i društveni utjecaj, odgovornost itd). Učenici su imali i priliku dobiti znanje o kreiranju poslovnog modela te su mogli samostalno raditi svoj poslovni model uz podršku voditeljica

Pod globalnim vještinama za 21.stoljeće podrazumijevamo vođenje, digitalna pismenost, komunikacija, emocionalna inteligencija, poduzetništvo, globalno građanstvo, rješavanje problema i timski rad. U istraživanju Generacija osujećenih, Mladi u Hrvatskoj na početku 21.stoljeća (IDIZ, Zagreb 2017.), navodi da više od 70% ispitanika je potvrdilo da im je “važno” i “izrazito važno” postojanje savjetovališta za samozapošljavanje i poduzetništvo. Iz tog razloga je udruga i uključila vanjsku suradnicu i izvoditeljicu koja ima bogato iskustvo u poduzetništvo te je vrsna edukatorica koja prenosi znanje iz prakse. Učenici su dobili uvid u tržište rada, načine samozapošljavanja i prilike koje mogu iskoristiti.
Mladi su specifična skupina na tržištu rada, većina ima manjak radnog iskustva i nedovoljno razvijene vještine što dovodi do dugotrajne nezaposlenosti. Vrlo su motivirani za promjene ali im nedostaje znanje o tome da i oni sami mogu i trebaju biti poticatelji promjena i stvaratelji vlastitih poduzetničkih prilika. Sudjelovanjem na radionicama, ali i aktivnostima žive knjižnice i studijskog putovanja, učenici su osvijestili da trebaju preuzeti odgovornost za svoje probleme koje mogu promijeniti s inovativnim i kreativnim idejama. Osnaženi su s vještinama i znanjima koje su potrebne za tržište rada, motivirani za napretkom i radom.

Projekt “Moj Start – osnaživanje mladih za poduzetništvo i ulazak na tržište rada” financira ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Kategorije
Tko pita - skita!

Đir do Zagreba

Učenici i učenice koji su uključeni u projekt “Moj Start – osnaživanje mladih za poduzetništvo i ulazak na tržište rada” sudjelovali su i na studijskom posjetu u dvije firme u Zagrebu.

U sklopu studijskog putovanja, posjetila se tvrtka Dok-ing, inžinjerska tvrtka koja proizvodi robote i autonomne sustave za razminiranje i podzemno rudarenje. Tvrtka je osnovana u Hrvatskoj te kroz svoje dugogodišnje poslovanje postala je lider na međunarodnom tržištu i ima više od 80% tržišnog udjela u više od 40 zemalja svijeta.

U nekoliko riječi, integracijom vlastitih inovacija i novih tehnologija, razvija i proizvodi robotske i autonomne sustave za zaštitu ljudskih života i imovine u opasnim okruženjima.

Njihov moto je: DON’T SEND A MAN TO DO A MACHINE’S JOB!

Osim što smo posjetili tvrtku Dok-ing, posjetili smo i Muzej Iluzija.

Muzej iluzija najveći je lanac privatnih muzeja na svijetu i hrvatski turistički proizvod, a prestižnu titulu njegovi osnivači, Roko Živković i Tomislav Pamuković, dobili još u veljači prošle godine. Nesvakidašnju ideju koju su dobili prije sedam godina gledajući seriju BrainGames na National Geographicu, pretočili su u unosan business kojim osvajaju svijet. Nakon Zagreba, gdje je 2015. otvoren prvi Muzej Iluzija, danas su poznati na međunarodnoj muzejskoj sceni.

Kategorije
Tko pita - skita!

Živa knjižnica s poduzetnicima

Udruga ZUM organizirala je u četvrtak, 9. lipnja, u prostoru Udruge cerebralne paralize Istarske županije, aktivnost pod nazivom “Živa knjižnica s poduzetnicima” namijenjenu učenicima 3. razreda srednje Talijanske škole “Dante Alighieri” i Tehničke škole Pula. Na živoj knjižnici sudjelovali su poduzetnici iz različitih djelatnosti kako bi učenicima približili šaroliki spektar mogućnosti zapošljavanja i potaknuli ih na promišljanje o samozapošljavanju i otvaranju vlastitih poduzeća te ih upoznali s različitim specifičnostima koje su prisutne na tržištu rada. Na radionici su sudjelovali poduzetnici: Lovro Bulešić iz firme Elby, Helena Valčić iz Valčić Cycling Concept, Silvija Marinović kao predstavnica Cenosca, Tomislav Mrkuš iz Error Code 79, Darija Čelić Trajčeski iz Travelatico, Vana Dominis iz Lumen Laboratorium, Marino Jurcan iz udruge Metamedij i Mirjana Radulović iz
Saveza udruga Rojc.

Poduzetnici i predstavnici poduzeća/udruga na ovaj način su prezentirali rad svojihorganizacija, govorili o počecima svog poslovnog puta i kako su se ohrabrili na taj korak. Nakon što su se poduzetnici predstavili, učenici su imali priliku postavljati pitanja. Zanimalo ih je kako se mogu uključiti u rad neprofitne organizacije, što je potrebno za dobiti prostor u Rojcu, kakav je to idealan kandidat za IT industriju, kako privući klijente, kako se nositi sa sezonalnošću posla i brojna druga pitanja. Na pitanje “Koje su najčešće preporuke i poruke koje dajete današnjoj mladosti?” geštalt terapeutkinja Vana Dominis iz Lumen Laboratiorum odgovorila je: “Vodite se onime što vi jeste. Uživajte u svojoj mladosti i osigurajte si da vam je ugodno u svakom trenutku”.
Živa knjižnica s poduzetnicima organizirana je u sklopu projekta “Moj Start – osnaživanje mladih za poduzetništvo i ulazak na tržište rada” kojeg provodi Udruga ZUM s partnerima Talijanskom školom “Dante Alighieri” Pula i Tehničkom školom Pula a financira ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja. U projektu sudjeluju učenici i učenice 3. razreda srednje škole i do sad su prošli ciklus od šest radionica koje je vodila vanjska izvoditeljica i poduzetnica Mojca Tavčar-Benčić zajedno s voditeljima iz Udruge ZUM. Na radionicama su učenici imali mogućnosti i priliku razvijati svoje socio- emocionalne kompetencije te razvijati poduzetničke vještine i financijsku pismenosti kroz neformalni način učenja.

Kategorije
Tko pita - skita!

Društveno poduzeće na ‘Danima poduzetništva’ – što smo zaključili?

Razlog optimizmu postoji, ne zbog najavljenih promjena (kojih nema na vidiku) već zato što je riječ o poduzećima i ljudima koji pokazuju da je moguće biti konkurentan na tržištu rada i usluga te istovremeno odgovarati na goruće probleme u zajednici.

U četvrtak 28.04. u prostorijama Udruge, imali smo priliku poslušati naše goste, Danijelu Kasumović Maružin iz dobro poznatog restorana Punkt i Ozrena Catela iz Centra za društveno poduzetništvo u Labinu. Kao gosti ‘’Poduzetničkih dana’’ iznjeli su nam svoje primjere, iskustva i lekcije uspješnog vođenja društenog poduzeća. Uvodna riječ je pripala suorganizatoru ovog radioničkog susreta, Hrvatskom uredu za kreativnost i inovacije (HUKI) i njihovoj ekipi iz Zagreba. 

Već se na početku pojavio i diskutirao problem terminološke prirode: često ne uviđamo razliku između društveno odgovornog poslovanja i društvenog poduzeća, odnosno društvene odgovornosti i društvenog djelovanja. Maružin (Punkt) i Catela (CDP) su ustvrdili da se korijen tog problema nalazi u manjku  edukacije i senzibilizacije, no da upravo edukacija i senzibilizacija često ostane floskulom kojom se prioretizira menedžerske vještine nauštrb zagovaranja sigurnijih pravnih okvira. To jest, iako senzibilizacija poslodavaca i edukacija radnih instruktora pomaže pri prirodnoj podršci radnika koji su često marginalizirane osobe – ako ne postoji formalna i funkcionalna strategija – ‘’uzalud nam trud’’, zaključuje Maružin (Punkt). 

Tada je spomenut tragičan ishod 450 miliona kuna koji je Zavod za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) trebao preusmjeriti za zapošljavanje osoba s invaliditetom, no ‘zbog’ pandemije isto nije ostvareno. Takvi i drugi primjeri deklarativnog podržavanja prava društvenog poduzetništva se pokazuju neučinkovitim, naročito ako imamo na umu – a to su nam i jučerašnji gosti napomenuli – neusklađenost drugih zakona, uspješna provedba te stabilno postojana regulacija i standardiziranost zakonskih regulativa je najbitnija. 

Maružin napominje da za Punkt ‘’vrijedi zakon tržišta a to isto vrijedi i za CDP dodaje Catela. ‘’Usluga i proizvod moraju biti kvalitetni’’ iznose svi sudionici ‘’Poduzetničkih dana’’. Da su Punkt i CDP primjeri dobre prakse, podsjeća i HUKI navodeći još pokoji primjer iz inozemstva i tuzemstva. Vrijedni spomena su; Zadruga Neos iz Osijeka te Fierce Women iz Zagreba, potonji proizvode međuostalom i igru karata sa likovima žena koje su napravili velike pomake za čovječanstvo – karte možete pronaći i u prostorijama udruge ZUM! 

Kroz Punkt je tako prošlo preko 150 radnika, prepoznato je mjesto stručne prakse za učenike i studente a gotovo 70% radne snage čine osobe iz ranjivih skupina. Centar za društveno poduzetništvo iz Labina se može i pohvaliti partnerima i naručiteljima tekstilnih i drugih usluga kod ‘’velikih igrača’’ poput Valamara i Infobipa ali i uspješnim zapošljavanjem velikog broja članova Centra za inkluziju. Oba poduzeća se u konačnici bore promijeniti percepciju osoba sa invaliditetom kao davatelji pomoći a ne isključivo kao primatelji.

Nakon radioničkog djela, uz pitanja Katharine Mikulić, gosti i uzvanici su zaključili kako su hrabrost i snažna volja često najpotrebnije karakteristike za vođenje društveno odgovornog poduzeća no da to nije dovoljno. Razlog optimizmu postoji, ne zbog najavljenih promjena (kojih nema na vidiku) već zato što je riječ o poduzećima i ljudima koji pokazuju da je moguće biti konkurentan na tržištu rada i usluga te istovremeno odgovarati na goruće probleme u zajednici.