Kategorije
Čavrljanje

Kako smanjiti stres u školi?

Kategorije
Čavrljanje

Društveno odgovorno financiranje za mlade poduzetnike

Društveno odgovorno financiranje (Socially Responsible Investment – SRI) predstavlja ključnu ulogu u podršci mladim poduzetnicima u ostvarivanju njihovih poduzetničkih ciljeva. Ova vrsta financiranja osigurava da se investicije usmjeravaju prema poduzetničkim projektima koji imaju pozitivan društveni i ekološki utjecaj. U ovom članku raspravljamo o važnosti društveno odgovornog financiranja za mlade poduzetnike te predstavljamo primjere organizacija i investitora koji aktivno podržavaju ovu inicijativu.

Važnost društveno odgovornog financiranja za mlade poduzetnike

 1. Poticanje održivih poslovnih praksi: Društveno odgovorno financiranje stavlja naglasak na podržavanje poduzetničkih projekata koji promiču održive poslovne prakse i smanjenje negativnih utjecaja na okoliš. Mladi poduzetnici često imaju inovativne ideje koje se temelje na principima održivosti, te im SRI omogućava pristup financiranju koji podržava njihove pozitivne društvene i ekološke ciljeve.
 2. Jačanje društvene svijesti: Investiranje u društveno odgovorne projekte mladih poduzetnika potiče svijest o važnosti društvene odgovornosti u poslovanju. Ovakvi projekti promiču pozitivne vrijednosti i potiču druge poduzetnike na uključivanje društvenih aspekata u svoje poslovanje.
 3. Podrška socijalnoj inkluziji: Mladi poduzetnici često imaju inovativne ideje koje doprinose rješavanju društvenih problema i poticanju socijalne inkluzije. Društveno odgovorno financiranje pruža im priliku da ostvare svoje projekte koji donose pozitivne promjene u društvu.
 4. Privlačenje investitora i partnera: Mladi poduzetnici koji se fokusiraju na društvenu odgovornost privlače investitore i partnere koji dijele iste vrijednosti. Društveno odgovorno financiranje povećava vjerojatnost da će njihovi projekti biti prepoznati i podržani od strane onih koji su zainteresirani za ulaganje u društveno korisne inicijative.

Primjeri organizacija i investitora koji podržavaju društveno odgovorno financiranje mladih poduzetnika

 1. Social Impact Investing: Organizacije poput Social Impact Investing posvećene su podržavanju mladih poduzetnika čiji projekti imaju pozitivan društveni utjecaj. Oni osiguravaju financijsku potporu, mentorstvo i stručnost kako bi pomogli mladim poduzetnicima ostvariti svoje društveno odgovorne vizije.
 2. The Yunus Centre: Ova organizacija, koja je osnovana na temelju ideja nobelovca Muhammada Yunusa, pruža potporu društvenim poduzetnicima diljem svijeta. The Yunus Centre investira u projekte koji rješavaju društvene probleme i doprinose održivom razvoju.
 3. SRI fondovi: Postoji sve veći broj SRI fondova koji su posvećeni financiranju društveno odgovornih projekata i poduzetnika. Ti fondovi privlače investitore koji žele ostvariti pozitivan utjecaj na društvo i okoliš kroz svoja ulaganja.

Društveno odgovorno financiranje igra ključnu ulogu u podršci mladim poduzetnicima i njihovim inovativnim idejama koje imaju pozitivan društveni i ekološki utjecaj. Investiranje u društveno odgovorne projekte potiče održivost, socijalnu inkluziju i razvoj društvene svijesti. Organizacije i investitori koji aktivno podržavaju ovu inicijativu osiguravaju da mladi poduzetnici dobiju priliku ostvariti svoje poduzetničke ciljeve i ostvariti pozitivne promjene u društvu.

Kategorije
Čavrljanje

Mentalno zdravlje na radnom mjestu: Važnost podrške radnicima u suočavanju s izazovima

Radno mjesto može predstavljati različite izazove za radnike, stvarajući potencijalne probleme s mentalnim zdravljem. U današnjem zahtjevnom poslovnom okruženju, važno je prepoznati važnost pružanja podrške radnicima kako bi se očuvalo njihovo mentalno zdravlje na radnom mjestu. Ova podrška igra ključnu ulogu u smanjenju stresa, poticanju produktivnosti i stvaranju pozitivnog radnog okruženja.

Prepoznavanje stresa na radnom mjestu

Radno mjesto može biti izvor stresa za radnike iz različitih razloga. Pretjerani radni tempo, nejasni zadaci, pritisak da se ispune rokovi, zahtjevi klijenata i kolega, ili nesigurnost u vezi s poslom samo su neki od čimbenika koji mogu doprinijeti stresu na radnom mjestu. Dugotrajni stres može negativno utjecati na mentalno zdravlje radnika, što može dovesti do smanjene produktivnosti i izgaranja na poslu.

Značaj podrške radnicima

Pravilna podrška radnicima ključna je za prevenciju i upravljanje stresom na radnom mjestu. Postoje različite metode podrške koje poslodavci i kolege mogu pružiti, a neke od njih uključuju:

 1. Otvorena komunikacija: Stvaranje otvorenog okruženja u kojem radnici mogu otvoreno razgovarati o svojim izazovima i problemima može biti izuzetno korisno. Komunikacija s nadređenima i kolegama može pomoći u prepoznavanju i rješavanju problema prije nego što postanu ozbiljni.
 2. Fleksibilni radni uvjeti: Omogućavanje fleksibilnosti u radnom vremenu i mjestu rada može pomoći radnicima da bolje balansiraju svoj poslovni i privatni život, što može smanjiti stres.
 3. Podrška tima: Osiguravanje potpore i suradnje unutar tima može pomoći radnicima da se osjećaju podržano i uključeno u radno okruženje.
 4. Edukacija o mentalnom zdravlju: Edukacija o mentalnom zdravlju može pomoći radnicima da prepoznaju znakove stresa i nauče učinkovite tehnike suočavanja s njim.

Povećana produktivnost kroz očuvanje mentalnog zdravlja

Kada se pruža adekvatna podrška radnicima u očuvanju njihovog mentalnog zdravlja, rezultati su vidljivi i u povećanoj produktivnosti. Radnici koji se osjećaju podržano na radnom mjestu manje su pod stresom i osjećaju se bolje u vezi sa svojim poslom. To ih potiče da budu produktivniji i angažiraniji u svojim zadacima, čime se poboljšava cjelokupna radna učinkovitost.

Mentalno zdravlje na radnom mjestu je važan aspekt koji ne smijemo zanemariti. Pružanje podrške radnicima u suočavanju s izazovima pomaže stvaranju pozitivnog radnog okruženja, smanjenju stresa i povećanju produktivnosti. Poslodavci i kolege trebaju prepoznati važnost očuvanja mentalnog zdravlja radnika kako bi zajedno stvorili zdravo i poticajno radno okruženje za sve.

Kategorije
Gdje danas, gdje sutra

Živa knjižnica “Moj Start 2.0” potiče mlade na poduzetništvo i ulazak na tržište rada!

Udruga ZUM je uspješno organizirala živu knjižnicu u sklopu projekta “Moj Start 2.0. – osnaživanje mladih za poduzetništvo i ulazak na tržište rada”. Događaj je održan u prostorijama dnevnog boravka Rojca, a na aktivnostima su aktivno sudjelovali učenici trećeg razreda Srednje Tehničke Škole Pula i Talijanske srednje škole “Dante Alighieri”.

Živa knjižnica predstavljala je jedinstvenu priliku za mlade da u interaktivnom i poticajnom okruženju razgovaraju s uspješnim poduzetnicima iz različitih industrija. Na ovom događaju, učenici su imali čast upoznati se s nekoliko inspirativnih poduzetnika koji su dijelili svoja iskustva i znanje.

Sudionici “Moj Start 2.0” žive knjižnice bili su Vanja Prvulović iz tvrtke Sinapse, Dean Verbanec iz Intersofta, Lovro Bulešić iz tvrtke ELBY te Lorena Boljunčić iz Kuće maslinovog ulja. Svaki od ovih poduzetnika donio je sa sobom bogato iskustvo i različite perspektive, pružajući učenicima uvid u stvarni svijet poduzetništva.

Učenici su pokazali veliki interes za razgovor s poduzetnicima, te su imali priliku postavljati im pitanja o njihovim poslovnim pothvatima, izazovima koje su morali savladati te savjetima za ulazak na tržište rada. Razmjena ideja i iskustava bila je izuzetno korisna za mlade, potičući ih na razmišljanje o vlastitim mogućnostima i ciljevima.

Hvala svim sudionicima ovog projekta što su omogućili održavanje ovog inspirativnog događaja. Udruga ZUM nastavlja svoj značajan rad u poticanju mladih na ostvarenje njihovih snova i razvoj poduzetničkih vještina. Budućnost je svijetla, a mladi su ključni čimbenik u oblikovanju uspješne i inovativne zajednice.

Moj Start 2.0. – osnaživanje mladih za poduzetništvo i ulazak na tržište rada je projek koji financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja iz sredstava Državnog proračuna za 2022. godinu, a projek provodi udruga ZUM.

Kategorije
Tko pita - skita!

Studijski posjet tvrtki Mireo d.d.

Udruga ZUM je organizirala studijski posjet tvrtki Mireo d.d., koji se odvijao u okviru projekta “Moj Start 2.0. – osnaživanje mladih za poduzetništvo i ulazak na tržište rada”. Ova iznimno korisna inicijativa omogućila je učenicima trećeg razreda Srednje Tehničke Škole Pula i Talijanske srednje škole “Dante Alighieri” da se upoznaju s dobrim poduzetničkim praksama.

Cilj posjeta bio je pružiti učenicima uvid u svijet poduzetništva kroz praktične primjere uspješnih tvrtki poput Mireo d.d. Tijekom posjeta, predstavnici tvrtke stručno su objasnili svoje poslovanje, pružajući vrijedan uvid u različite aspekte njihovog uspješnog rada. Učenici su također imali priliku proći kroz prostorije tvrtke i dobiti turu njihovog ureda.

Osim upoznavanja s poslovnim okruženjem, posjet tvrtki Mireo d.d. pružio je učenicima priliku da postave pitanja i raspravljaju o izazovima i mogućnostima poduzetništva. Sudjelovanje u projektu “Moj Start 2.0.” omogućilo je tim učenicima kontinuiranu podršku i sudjelovanje u različitim radionicama kako bi razvili svoje poduzetničke vještine.

Udruga ZUM želi zahvaliti tvrtki Mireo d.d. na ljubaznom prijemu i dijeljenju svog znanja i iskustva s mladima. Ovakve posjete i mentorstvo ključni su za razvoj poduzetničkog duha kod mladih ljudi i poticanje njihovog uspjeha na tržištu rada.

Moj Start 2.0. – osnaživanje mladih za poduzetništvo i ulazak na tržište rada je projek koji financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja iz sredstava Državnog proračuna za 2022. godinu, a projek provodi udruga ZUM.

Kategorije
Čavrljanje

Prednosti studijskih putovanja i interakcije s uspješnim poduzetnicima

Studijska putovanja i interakcija s uspješnim poduzetnicima predstavljaju neprocjenjivu priliku za mlade ljude koji žele razviti svoje poduzetničke ambicije i stvoriti temelje za uspješnu karijeru u poslovnom svijetu. Ovo iskustvo obogaćuje njihovo znanje i stvara poticaj za razvijanje poduzetničke strasti. U nastavku istražujemo kako sudjelovanje u studijskim putovanjima i interakcija s uspješnim poduzetnicima može transformirati perspektivu mladih te ih inspirirati na putu prema postizanju vlastitih poslovnih ciljeva.

 1. Razgledavanje inovativnih poslovnih modela i praksi:

Sudjelovanje u studijskim putovanjima omogućuje mladim ljudima da posjete uspješne poduzeća i startupe. Tijekom ovih posjeta, mogu se upoznati s inovativnim poslovnim modelima, strategijama, i praksama koje su pomogle tim poduzetnicima u ostvarenju uspjeha. Ovakvi primjeri inspiriraju i pokazuju kako se kreativnost i inovacija mogu primijeniti u praksi.

 1. Učenje iz stvarnih iskustava:

Interakcija s uspješnim poduzetnicima omogućuje mladima da uče iz njihovih stvarnih iskustava i izazova s kojima su se suočavali na svom putu do uspjeha. Ovi poduzetnici dijele svoje priče, pouke i savjete, što mladima omogućuje da bolje razumiju izazove i prepreke koje ih čekaju te kako ih prevladati.

 1. Razvoj poslovnih vještina:

Kroz sudjelovanje u studijskim putovanjima, mladi ljudi mogu stjecati praktične poslovne vještine poput prezentacijskih, pregovaračkih, vođenja tima i rješavanja problema. Ova iskustva doprinose njihovom osobnom i profesionalnom razvoju, što će im biti od koristi u budućim poslovnim pothvatima.

 1. Razvijanje mreže kontakata:

Studijska putovanja i interakcija s uspješnim poduzetnicima pružaju izvrsnu priliku za izgradnju mreže poslovnih kontakata. Mladi ljudi mogu upoznati ljude iz različitih industrija, mentore, investitore i druge stručnjake koji im mogu pružiti podršku, savjete i poslovne prilike.

 1. Poticanje poduzetničke strasti:

Ispitivanje uspješnih poduzetnika uživo i vidjeti kako su oni ostvarili svoje ciljeve može biti iznimno inspirativno za mlade ljude. Ovo iskustvo potiče njihovu poduzetničku strast i vjeru u vlastite mogućnosti. Motivirani tim iskustvom, mladi će biti više otvoreni za razvijanje i provođenje vlastitih poslovnih ideja.

 1. Razmjena ideja i iskustava s vršnjacima:

Studijska putovanja također omogućuju mladim ljudima da se povežu s vršnjacima koji dijele slične interese i ambicije. Razmjena ideja i iskustava s drugima može biti poticajna i potiče suradnju i stvaranje novih poslovnih prilika.

Sudjelovanje u studijskim putovanjima i interakcija s uspješnim poduzetnicima pružaju izvanredno iskustvo i vrijedne lekcije za mlade ljude koji teže izgraditi uspješnu karijeru u poduzetništvu. Ova iskustva potiču kreativnost, inovativnost i razvoj ključnih poslovnih vještina. Kroz interakciju s uspješnim poduzetnicima, mladi dobivaju potrebnu podršku i inspiraciju da slijede svoje snove i ostvare svoj poduzetnički potencijal. Studijska putovanja stvaraju nezaboravno iskustvo koje će oblikovati buduće poduzetnike i pomoći im da stvaraju pozitivan utjecaj na poslovni svijet.