Kategorije
Gdje danas, gdje sutra Tko pita - skita!

Trening za mlade u sklopu projekta RasPrava

Prošli mjesec sudjelovala sam na treningu za mlade u sklopu projekta RasPrava koji se održavao u Zagrebu. Cilj projekta je educirati i osnažiti mlade za dijalog s donositeljima odluka. Trening je trajao 4 dana i u to vrijeme smo naučili puno kroz predavanja, igre, grupne radove i druge zabavne sadržaje. Najzabavniji sadržaj su mi bile igre kroz koje smo na opušten način naučili puno informacija o ljudskim i socijalni pravima, lokalnim programima za mlade i tehnike te alate za poboljšanje položaja mladih u zajednici u kontekstu socijalnih prava mladih.

Također radom u grupama smo imali vremena sami doći do zaključaka i onda ih prezentirati pred ostalima te sam na taj način vježbala svoje prezentacijske vještine.  Na projektu sudjeluju mladi iz udruga diljem Hrvatske, a to su Hrvatsko debatno društvo, koje je nositelj projekta, UMI Volja, Info zona, Udruga IKS , Mreža mladih hrvatske i udruga ZUM. Takva organizacija omogućila je upoznavanje i druženje s ljudima koji imaju slične interese i ambicije doprinošenja zajednici što inače ne bi bilo moguće. U to vrijeme smo se lijepo zbližili i surađivali i samo to upoznavanje novih ljudi mi je proširilo vidike o drugim udrugama i njihovom radu.

Jedan od zadataka nam je bio intervjuirati ostale sudionike i napisati članak na temu mišljena mladih o njihovom svakodnevnom životu. Članak smo napisali Mihael, Ivan, Borna i ja i možete ga tu pročitati:

Svi znamo da su glavna riječ, donošenje odluka i mišljenje uloga političara i osoba na rukovodećim pozicijama. No, jeste li se ikad pitali što mladi misle o situaciji u Hrvatskoj i njihovom položaju u društvu? Odlučili smo ih pitati.

Za početak, tko su uopće mladi? Mladi su osobe između 15 i 30 godina koje se kategoriziraju po različitim interesima, spolu, dobi i slično. Mladi su zadovoljni besplatnim obrazovanjem, velikim brojem udruga koje pomažu mladima u želji za promjenama i prilikama da sudjeluju u razmjenama mladih. Također, zadovoljni su time što udruge organiziraju razna kulturna događanja, koncerte, te visokim nivoom sportskih aktivnosti.

Mladima, međutim nedostaje prilika za rad, trebaju više motivacije, a smatraju da bi se obrazovanje koje jest besplatno, trebalo unaprijediti. Traže i bolju prometnu povezanost. Mladi smatraju da bi svoju zajednicu mogli poboljšati sudjelovanjem u lokalnim udrugama, sviješću o vlastitim pravima, grupiranjem i dogovaranjem o donošenju promjena i organiziranju prosvjeda.

Što se tiče mentalnog zdravlja, mišljenje je podjeljeno, no prevladava nezadovoljstvo. Smatraju da i njihove obaveze utječu na ukupno raspoloženje, ali s većom pristupačnosću psihološkog savjetovanja bi poboljšali ukupno stanje. Također, nužno je pratiti trendove u poboljšanju mentalnog zdravlja u svijetu.

Nažalost, mladi se osjećaju da se njihov glas uglavnom ne čuje dovoljno, no također vidljiva je prilika da se sudjelovanjem u većim udrugama taj glas moze čuti bolje. Smatraju da se složnošću mladih poboljšava njihova snaga i utjecajnost. Uz ohrabrivanje da sudjeluju u udrugama, mladi jedni drugima poručuju da se „trgnu”, da se ne boje izaći pred javnost i izraziti svoje mišljenje i stajalište.

Sljedeći korak projekta je održavanje rasprava s mladima i donositeljima odluka iz naše lokalne zajednice. Zajedno s mladima iz UMI Volja planirat ćemo i provoditi rasprave, a kao zaključak svega toga bit će preporuke za donositelje odluka s ciljem poboljšanja određenog socijalnog prava kojeg mladi istaknu kao najvažniji.

Tekst napisala: Anamaria Latinčić, volonterka Udruge ZUM

Trening je dio projekta „RasPRAVA“ koji je financiran sredstvima programa Europske unije Erasmus+, a provodi ga Hrvatsko debatno društvo s partnerskim organizacijama Udrugom mladih Ilok “Volja”, Udrugom IKS, Udrugom ZUM, Info zonom i Mrežom mladih Hrvatske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)