Kategorije
Uključi se!

Uključi se u Erasmus + projekt “RasPrava”

Lijepe vijesti objavljujemo. Udruga ZUM partner je na još jednom važnom projektu za našu lokalnu zajednicu. Radi se o Erasmus + projektu “RasPrava”, nositelj projekta je Hrvatsko debatno društvo a partneri na projektu su Info Zona iz Splita, Udruga mladih Ilok “Volja”, Udruga IKS iz Petrinje, Mreža mladih Hrvatske te Udruga ZUM. Projekt se provodi od 1. kolovoza 2022 i trajat će do 31. prosinca 2023. godine. Projekt aktivnog sudjelovanja mladih financijsko je podržala Europska unija kroz Erasmus + program u iznosu od 38.361,00 eura.

Mladi su ti stručnjaci za svoj život, najbolje razumiju vlastite potrebe, s kakvim se nedaćama suočavaju i kako trenutnu situaciju promijeniti na bolje. Međutim, te ideje ne dođu do donositelja odluka jer često ne postoji prostor ali niti mehanizmi aktivnog uključivanja mladih u donošenje odluka. Čak ako i postoji volja za uključivanje mladih u političke procese, nedostaje znanje kako to učiniti i djelovati. Nužno je uspostaviti „mostove“ između mladih i donosioca odluka.

Da bi se odgovorilo na prepoznate potrebe i da bi se mladi aktivno uključili, potrebno ih je informirati o pravima, osigurati zajednički prostor za istraživanje, raspravu i dijalog o njima važnim temama ( u ovom slučaju socijalnim pravima).

Kroz projekt želi se motivirati mlade da progovaraju o temama od njihova interesa i da o tome osvještavaju svoje vršnjake. Sudjelovanjem u projektu mladi će iskusiti proces dijaloga s donositeljima odluka, izradu preporuka i suradnju s donositeljima odluka, organizaciju događaja od interesa za javnost i općenito građanski angažman.

Kroz dijalog s donosiocima odluka zajednički čemo doći do inkuzivnijih politika za mlade na lokalnoj razini i pozitivno utjecati na pristup pravima za sve mlade.

Cilj ovog projekta je osnažiti mlade za aktivno uključivanje u dijalog o socijalnim pravima na lokalnoj razini, a posebni ciljevi su osnaživanje mladih lidera_ica za rad s mladima, otvaranje prostora za povezivanje mladih i donosioca odluka te izrada preporuka za inkluzivnije lokalne politike za mlade.

AKTIVNOSTI PROJEKTA:

  • Aktivnost mobilnosti za 15 mladih lidera_ica s mladima u trajanju od 4 dana na temu rada s mladima, ljudskih i socijalnih prava te dijaloga mladih s donositeljima odluka.
  • Provedba online konzultacije o socijalnim pravima mladih (obuhvaćeno 300 mladih).
  • Aktivnost pripremnih susreta s mladima u svrhu informiranja o socijalnim pravima i pripremi za dijalog s donositeljima odluka.
  • Održavanje 5 dijaloga mladih s donositeljima odluka u 5 lokalnih zajednica.
  • Stvaranje preporuka za poboljšanje lokalnih politika za mlade sa provedenog dijaloga mladih s donositeljima odluka i slanje preporuka lokalnim donositeljima odluka u svrhu kreiranja participativnijih i inkluzivnijih lokalnih politika za mlade.
  • Provedba jedne online kampanje o podizanju svijesti o pristupu socijalnim pravima mladih.
  • Održavanje nacionalne konferencije u Zagrebu o procesu provedbe dijaloga mladih s donositeljima odluka u 5 zajednica te predstavljanje rezultata projekta s ciljem diseminacije rezultata i multipliciranja metodologije projekta u više zajednica.
  • Održavanje online sastanaka s partnerskim organizacijama i grupama mladih.

Što mladi imaju od toga ako se uključe u projekt?

Dugoročna korist od sudjelovanja u projektu za mlade vidi se kroz informiranje mladih o socijalnim pravima, mogućnostima uključivanja u proces donošenja odluka, kao i osnažene mlade lidere_ice koji će steći kompetencije za osnaživanje mladih u pristupu socijalnim pravima i aktivnom sudjelovanju u svojim zajednicama. Osim toga, radit će na svojim vještinama vođenja uljudnog dijaloga s donositeljima odluka, vještine kreiranja javnih politika, vještine komuniciranja s okolinom itd. I naravno, neizostavno, potvrdu o sudjelovanju i Youthpass 🙂

Projekt sufinancira Europska unija kroz Erasmus + program te Odjel za mlade Vijeća Europe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)