Kategorije
Tko pita - skita!

Važnost poduzetničkih kompetencija!

Projekt “Moj Start – osnaživanje mladih za poduzetništvo i ulazak na tržište rada” provodi se u partnerstvu sa srednjom Talijanskom školom “Dante Alighieri” Pula i Tehničkom školom Pula.

Projekt je usmjeren jačanju nekih od ključnih kompetencija učenika, s obzirom na to da se u obrazovnom sustavu, kao i sustavu zapošljavanja, veći naglasak stavlja upravo na razvoj kompetencija. Učenici, kroz primjenu neformalnih metoda rada, razvijaju kompetencije koje će im pomoći pri (samo)zapošljavanju, primjeni znanja u razvijanju poduzetničkih ideja i odgovorno upravljanje novcem.

U sklopu projekta proveli smo ciklus informativnih predavanja koji je imao za cilj upoznati veći broj učenika s osnovnim pojmovima financijske pismenosti, oblicima (samo)zapošljavanja te o kompetencijama važnim za tržište rada.

Nakon početne aktivnosti, u dogovoru s partnerima i profesorima, odredila se ciljana skupina učenika za provedbu ciklusa radionica. Učenici su dobili znanje o tržištu rada i (samo)zapošljavanju, koje vještine su potrebne, dobili uvid u trenutno stanje tržišta rada i poslovnom modelu. Kroz neformalne metode rada, koje traže aktivno slušanje i visoku razinu participacije, učenici su radili na svojim vještinama timskog rada, komunikacijskim vještinama, organizacijskim, kako pisati životopis/zamolbu/ motivacijsko pismo, bolji uvid u poduzetništvo i samozapošljavanje, potrebne vještine za tržište rada i kako unaprijediti svoje postojeće i raditi na stjecanje novih vještina i kompetencija (analitičke kompetencije, sposobnost procjenjivanja i preuzimanja rizika, upravljanje vremenom, vođenje i društveni utjecaj, odgovornost itd). Učenici su imali i priliku dobiti znanje o kreiranju poslovnog modela te su mogli samostalno raditi svoj poslovni model uz podršku voditeljica

Pod globalnim vještinama za 21.stoljeće podrazumijevamo vođenje, digitalna pismenost, komunikacija, emocionalna inteligencija, poduzetništvo, globalno građanstvo, rješavanje problema i timski rad. U istraživanju Generacija osujećenih, Mladi u Hrvatskoj na početku 21.stoljeća (IDIZ, Zagreb 2017.), navodi da više od 70% ispitanika je potvrdilo da im je “važno” i “izrazito važno” postojanje savjetovališta za samozapošljavanje i poduzetništvo. Iz tog razloga je udruga i uključila vanjsku suradnicu i izvoditeljicu koja ima bogato iskustvo u poduzetništvo te je vrsna edukatorica koja prenosi znanje iz prakse. Učenici su dobili uvid u tržište rada, načine samozapošljavanja i prilike koje mogu iskoristiti.
Mladi su specifična skupina na tržištu rada, većina ima manjak radnog iskustva i nedovoljno razvijene vještine što dovodi do dugotrajne nezaposlenosti. Vrlo su motivirani za promjene ali im nedostaje znanje o tome da i oni sami mogu i trebaju biti poticatelji promjena i stvaratelji vlastitih poduzetničkih prilika. Sudjelovanjem na radionicama, ali i aktivnostima žive knjižnice i studijskog putovanja, učenici su osvijestili da trebaju preuzeti odgovornost za svoje probleme koje mogu promijeniti s inovativnim i kreativnim idejama. Osnaženi su s vještinama i znanjima koje su potrebne za tržište rada, motivirani za napretkom i radom.

Projekt “Moj Start – osnaživanje mladih za poduzetništvo i ulazak na tržište rada” financira ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)