Kategorije
Tko pita - skita!

Živa knjižnica s poduzetnicima

Udruga ZUM organizirala je u četvrtak, 9. lipnja, u prostoru Udruge cerebralne paralize Istarske županije, aktivnost pod nazivom “Živa knjižnica s poduzetnicima” namijenjenu učenicima 3. razreda srednje Talijanske škole “Dante Alighieri” i Tehničke škole Pula. Na živoj knjižnici sudjelovali su poduzetnici iz različitih djelatnosti kako bi učenicima približili šaroliki spektar mogućnosti zapošljavanja i potaknuli ih na promišljanje o samozapošljavanju i otvaranju vlastitih poduzeća te ih upoznali s različitim specifičnostima koje su prisutne na tržištu rada. Na radionici su sudjelovali poduzetnici: Lovro Bulešić iz firme Elby, Helena Valčić iz Valčić Cycling Concept, Silvija Marinović kao predstavnica Cenosca, Tomislav Mrkuš iz Error Code 79, Darija Čelić Trajčeski iz Travelatico, Vana Dominis iz Lumen Laboratorium, Marino Jurcan iz udruge Metamedij i Mirjana Radulović iz
Saveza udruga Rojc.

Poduzetnici i predstavnici poduzeća/udruga na ovaj način su prezentirali rad svojihorganizacija, govorili o počecima svog poslovnog puta i kako su se ohrabrili na taj korak. Nakon što su se poduzetnici predstavili, učenici su imali priliku postavljati pitanja. Zanimalo ih je kako se mogu uključiti u rad neprofitne organizacije, što je potrebno za dobiti prostor u Rojcu, kakav je to idealan kandidat za IT industriju, kako privući klijente, kako se nositi sa sezonalnošću posla i brojna druga pitanja. Na pitanje “Koje su najčešće preporuke i poruke koje dajete današnjoj mladosti?” geštalt terapeutkinja Vana Dominis iz Lumen Laboratiorum odgovorila je: “Vodite se onime što vi jeste. Uživajte u svojoj mladosti i osigurajte si da vam je ugodno u svakom trenutku”.
Živa knjižnica s poduzetnicima organizirana je u sklopu projekta “Moj Start – osnaživanje mladih za poduzetništvo i ulazak na tržište rada” kojeg provodi Udruga ZUM s partnerima Talijanskom školom “Dante Alighieri” Pula i Tehničkom školom Pula a financira ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja. U projektu sudjeluju učenici i učenice 3. razreda srednje škole i do sad su prošli ciklus od šest radionica koje je vodila vanjska izvoditeljica i poduzetnica Mojca Tavčar-Benčić zajedno s voditeljima iz Udruge ZUM. Na radionicama su učenici imali mogućnosti i priliku razvijati svoje socio- emocionalne kompetencije te razvijati poduzetničke vještine i financijsku pismenosti kroz neformalni način učenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)