Kategorije
(Ne)kultura

DAN PLANETA ZEMLJE: NAŠ PLANET JE RAJ!

Danas, 22.travnja, obilježavamo Dan planete Zemlje. Ove godine, na svoj 50. rođendan, u znaku klimatskih promjena obilježava se pod sloganom “Djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena i ublažavanje njihovih posljedica”.

Aktualne promjene koje utječu na klimu našeg planeta preobražavaju svijet. U posljednjih dva desetljeća, osamnaest je najtoplijih godina, i iz godine u godinu postaje još gore što pokazuju ekstremni vremenski uvjeti poput šumskih požara, toplinski valovi, poplave itd. Ako se nešto hitno ne poduzme, znanstvenici predviđaju da će globalno zatopljenje do 2060.godine iznositi više od 2 °C u odnosu na predindustrijske razine, a do kraja stoljeća moglo bi narasti i na 5 °C. Povećanje globalne temperature ostavit će trag na prirodu i uzrokovati nepovratne promjene u mnogim ekosustavima.

Da bi se dogodio napredak u borbi protiv klimatskih promjena, moramo upozoriti donositelje odluka i pritisnuti ih da donesu konkretne planove za zelenu i održivu budućnost!!!

Zeleni plan Europske Unije
“To je nova strategija rasta kojom se EU nastoji preobraziti u pravedno i prosperitetno društvo s modernim, resursno učinkovitim i konkurentnim gospodarstvom u kojem 2050. neće biti neto emisija stakleničkih plinova i u kojem gospodarski rast nije povezan s upotrebom resursa” ističe Europsko vijeće te naglašava da im je cilj zaštititi, očuvati i povećati prirodni kapital EU-a i zaštititi zdravljei dobrobit građana.

Europski zeleni plan obuhvaća mjere kojima se želi unaprijediti učinkovito iskorištavanje resursa prelaskom na čisto kružno gospodarstvo i obnoviti biološke raznolikosti i smanjiti onečišćenje.

Za ostvarenje tog cilja bit će potrebno djelovanje svih naših gospodarskih sektora, među ostalim:

• ulaganje u tehnologije prihvatljive za okoliš

• poticanje industrija na inovacije

• uvođenje čišćih, jeftinijih i zdravijih oblika privatnog i javnog prijevoza

• dekarboniziranje energetskog sektora

• povećanje energetske učinkovitosti zgrada

• suradnja s međunarodnim partnerima na poboljšanju globalnih standarda u području okoliša.

S obzirom kako je i sama Europska Unija  priznala da se nalazimo u klimatskoj krizi, nužno je poduzeti strože i efikasne mjere kako bi u što kraćem mogućem roku uspjeli popraviti štetu ili barem ublažiti. Aktivistica Greta Thunberg dala je prikladan komentar na Zeleni plan : “Kada vam gori kuća, ne čekate još koju godinu da gasite vatru. Pa ipak je to Komisija predložila.” No, ono što nam preostaje jest i dalje se boriti za našu planetu Zemlju, zajedno sa građanima i vlastima donositi odluke od kojih će svi profitirati, prvenstveno Zemlja.

 

 

Kako ove godine obilježavamo okruglu 50.godišnjicu, a suočeni smo sa krizom uzrokovanom korona virusom, moramo u ovim teškim trenucima pokazati kako postoje brojni načini za očuvanje planete Zemlje. Odvajajmo otpad, reciklirajmo, smanjimo potrošnju vode i struje, promijenimo način života na održivi način, budimo primjer i pokažimo kako malim stvarima možemo pomoći našoj Zemlji da bude što zdravija.

 

Istražite što je to ekološki otisak i izračunajte svoj: https://www.earthday.org/foodprints-calculators/
Razmislite malo kako i na koji naćin bi se mogao smanjiti ekološki otisak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)