21.03.2020.

Vikend u prirodi!

Autor: Redakcija | Kategorija: Gdje danas, gdje sutra Tko pita - skita!

Došao nam je napokon taj dugo očekivani dan, PRVI DAN PROLJEĆA. Kako savršeno obilježiti taj dan nego provesti u prirodi (alergičari, popijte prije tabletu za alergiju :D). Kad kažemo proljeće asocira nas na sunce, plavo nebo, more, šuma, cvijeće itd. E pa, danas obilježavamo i SVJETSKI DAN ŠUMA. Pa savršenog li spoja, proljeće dočekati jednom šetnjicom kroz šumu.

Mi vas želimo potaknuti da iskoristite ove predivne vikende za jednodnevne izlete kroz Istru. Istra nam je obogaćena kako morem i prelijepim plažama tako i bogatom šumom i stazama za šetnju i vožnju bicikala. Ako niste znali, postoje razne stranice koje vam detaljno opisuju staze (označene i ne označene) te posjetite stranicu „Istra Outdoor“ gdje možete pogledati koje sve označene staze postoje u Istri odnosno vašoj blizini. Na stranici možete naći staze za ljubitelje bicikliranja, šetanja planinarenja.

http://www.istria-outdoor.com/hr/

Još jedna naša omiljena stranica jest „Izleti po Istri“ jer detaljno opisuju puteve kojima su prošli i na koje sve prepreke su naletjeli. Ima i opisa neobilježenih staza pa to ostavljamo za one koji su više avanturistični i željni adrenalina 😀 Ali svakako pogledajte jer ima za svakog po nešto.

https://izletipoistri.com/

Ako imate želju odmah sad sjesti u auto i odjuriti nekamo u šetnju ali nemate volje sad tražiti, ukratko ćemo vam napisati naše preporuke i iskustva. Jedna od najdražih staza koje smo prošli jest Sentonina staza koja povezuje Labin i Rabac. Nekoć je to bio stari put koji je povezivao ta dva mjesta, danas je predivna staza za hodanje a cijelim putem vas prati potok. Svakako preporučujemo da malo i skrenete s puta i doživite brojna jezerca i slapove i na primjer uzmete si vremena za piknik.

Staza kreće iz Labina, pored Turističke zajednice te ćete vidjeti tabletu za početak staze. Svakako preporuka da idete u neko suho razbolje (jer naše iskustvo je suprotno :D), ali  računajte da bi moglo biti manje vode onda. Međutim, smatramo da bi ovo razbolje bilo savršeno s otići posjetit. I svakako dobra obuća mora biti jer je strma staza. Trebat će vam 1h i 30 minuta da stignete do Rapca. Staza je lagana do srednje zahtjevna. Brzo se spremite jer nećete požaliti.

Ako vam je više želja otići na more, imamo savršenu šetnjicu za vas koja je lijepo uređena. Potičemo vas da posjetite Rakalj. Kreće se od Starog grada Raklja, od svjetionika Sv.Mikula i hodate stazom koja je  nazvana po našem poznatom violončelistu Stjepanu Hauseru. Kratki fun fact: jeste li znali da je Rakalj rodno mjesto našeg Mija Mirkovića (Mate Balote), znanstvenika i književnika. Put je dug oko 3 km, šetnjica ide uz samu plažu.  Prije nego što se spustite do svjetionika stanite kod stare kapelice i uživajte na trenutak u pogledu prema otvorenom moru i otocima.

Ako vam je želja voziti više sjevernije onda vam možemo predložiti još jednu pješačku stazu: Minjera. Na cesti Buzet – Livade zaustavite se na skretanju za Sovinjak te parkirajte pored mosta. Pješačka staza dobila je ime po rudnicima Minjera na koja ćete stići nakon dvjestotinjak metara hoda. Slobodno se usudite i uči u rudnik, isprobali smo i sigurno je ali uz dobru lampu. Preporuka je da se ide u suho vrijeme (dakle sad je savršeno) jer kad je vlažno onda je sklizak teren s obzirom na to da se ide blago uzbrdo. Pred sami kraj došli smo do rijeke Mirne i lijepoga pogleda na stari grad Buzet. Još jedna preporuka, pratite pravi putokaz i pogledajte detaljnije na stranici Istre outdoor jer mi smo se pravili pametni i izgubili u jednom trenutku.

Želimo vam lijep i aktivan vikend 🙂