Kategorije
Sve na X-icu

Savjeti za uspješno preživljavanje sezone ispitnih rokova

Nismo se još niti potpuno oporavili od blagdanskog feštanja, a ispitni rokovi već se opasno bliže. Nema više blagdanskog izležavanja, nerada i prokrastinacije… Hvata li te već lagano panika? Ne brini, ima još nade za tebe. Uz pomoć ovih malih savjeta ispitni rokovi proći će lakše i bezbolnije nego što možda očekuješ.

 

Pa da krenemo, prvo i osnovno:

organiziraj se

Organiziraj se!

Dobra organizacija može gotovo u potpunosti spasiti stvar čak i ako si nepopravljivi kampanjac (Jednom kampanjac, uvijek kampanjac! :)). Napravi mini kalendar s popisom obaveza i terminima ispita. Odredi prioritete, npr. položi hrpu manje zahtjevnih ispita početkom ispitnih rokova, a nekoliko onih brutalno teških ostavi za kraj rokova da imaš više vremena za pripremu. Uostalom, indeks uvijek bolje izgleda kad je veći dio popunjen, pa iako su to naizgled „beznačajni“ ispiti.

organiziraj se

Stil učenja

Kako bi ti bilo lakše zadržati fokus i spriječiti dosadu možeš isprobati različite načine i metode učenja, npr. tri sata učiš jedan predmet, pa sljedeća tri sata drugi. Mozak se lakše fokusira ako nije dugo koncentriran na iste stvari. Koristi mentalne mape, koje su odlične ako primjerice studiraš povijest. Možeš izraditi memorijske kartice, vizualiziraj, crtaj, pogledaj video na temu vezanu uz tvoje gradivo. Koristi aplikacije! U današnje digitalno vrijeme postoji hrpa korisnih aplikacija  koje ti mogu pomoći pri učenju. Ne mislim da Facebook, Instagram, Viber, WhatsApp i ostale. Zapravo, bilo bi najbolje da za društvene mreže odvojiš 30-tak minuta ujutro ili uvečer, dok ih kroz dan izbjegavaj jer odvlače pažnju i ometaju kod učenja.

zdrav doručak

Iće i piće

E da, uz sve moguće ispite i obaveze tko će sad još i kuhati, još k tome i zdravo? Znam, znam, sve znam, ali moraš priznati da ipak postoji bar mrvicu zdravija alternativa čipsu, ćevapima i pizzi. Opskrbi se zdravim grickalicama: suhe smokve, datulje, bademi, orasi, lješnjaci. Kruh od cjelovitog zrna, malo sira i komad piletine, namaz od slanutka (ako si vegan/vegetarijanac, pa i ako nisi) i zdrav obrok je spreman. Tu su još integralni keksići i razno voće. Pij puno vode, a kavu zamijeni čajem ili bar smanji dozu ako ne voliš čaj.

odmori se

Pauza

Odmori se, napravi pauzu, pritom ne mislim na gledanje serija već na aktivnu pauzu koja će ti pomoći razbistriti misli i napuniti baterije za sljedeću rundu učenja. Dokazano je da tjelovježba povećava protok krvi u mozak, dok dugotrajno sjedenje na jednom mjestu može dovesti do loše opskrbe kisikom. Vježbaj, meditiraj, prošeći psa, nahrani mačku, zalij cvijeće, nacijepaj drva, da, da i kućanski poslovi spadaju u tjelovježbu. Popričaj s prijateljima, članovima obitelji, možete čak i kratko prokomentirati o onome što si netom pročitao/naučio, tako bolje ostaje u pamćenju. Ma, u biti radi ono što voliš i što te opušta. Razmišljaj pozitivno, raduj se onome što te čeka nakon rokova i neka ti to bude motivacija da što prije riješiš ispite i posvetiš se stvarima koje te vesele i uživaš u zasluženom odmoru.

Napisala: Martina Bulić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)