Kategorije
Čavrljanje

Misli na sebe!

Hvata te zimski umor? Neprestano ti se spava i boli te glava? Ne, ovo nije reklama za neke nove tablete, samo znamo da dolaze kolokviji i pripreme za ispitne rokove, seminarske radove te brojne druge zadatke koje donosi fakultet. Tmurno vrijeme i kiša nisu baš najbolji lijek za stres, pa sve te obaveze još više utječu na nas i naše zdravlje. Ipak, na sebe i svoje zdravlje uvijek treba misliti i staviti na prvo mjesto, ispred svih tih silnih obaveza.

Kako bi svoju svakodnevnicu obojio pozitivnim ritmom i energijom, zapamti da dolazi Božić i da svaku večer imaš priliku gledati u one šarene, svjetlucave lampice koje će zagrijati tvoje srce. Veseli se blagdanima, nađi radost u tom zimskom sivilu, odvoji vrijeme za sebe, misli na sebe! Kako bi u tome uspio, donosimo ti nekoliko savjeta za antistresno predispitno vrijeme.

 

TJELOVJEŽBA

Naime, svako jutro, tvome je tijelu potrebno da se razbudi, baš kao i tebi uz šalicu tople kave. Upravo zato, jutarnja je tjelovježba jedan od najboljih antistresnih terapija kojima možeš početi dan. I zapamti, ne radi se o znojenju i trčanju, lagano rastezanje pred televizorom neće ti oduzeti puno vremena, tek nekih petnaestak minuta.

 

PREHRANA

Kao što se bliži sezona ispitnih rokova, isto tako dolazi i sezona prehlade i gripe. Osim što se trebaš toplo obući, trebaš jesti i puno zimskog sezonskog voća poput naranča, limuna, jabuka i banana te svakako jedan topli obrok u danu da bi tvoje tijelo lakše prošlo kroz stres i dobilo potrebnu energiju.

 

ZABAVA

Iako ti se čini da je obaveza toliko i da će rokovi doći do tebe brzinom svjetlosti, zapamti da je najvažnije ostati smiren. Posao neće pobjeći, a u svakom danu ima dovoljno vremena da bi barem sat vremena posvetio nečemu u čemu uživaš. Ne bi li bilo divno svako popodne otići u kratku šetnju i udahnuti nešto svježeg zraka? Poslušati omiljenu pjesmu, napisati svoju, pogledati film ili pročitati knjigu… Ono što te ispunjava treba biti svrha svakog tvog dana, obaveze su samo ono što uz to trebaš obaviti. Upravo zato, spremi se, prošeći gradom, pogledaj te božićne ukrase, uživaj u kuhanom vinu i fritulama, a obaveze ostavi za poslije, nakon što napraviš ono što te ispunjava!

Autor Anja Omazić

Studentica latinskoga jezika i rimske književnosti i hrvatskoga jezika i književnosti, veliki ljubitelj poezije i dugogodišnji vegetarijanac :)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)